Nytt arkiv: Riksdagsmannen och författaren Tore Nilssons arkiv

Riksdagsmannen och författaren Tore Nilsson, Vännäs (1919-1998) hade ett stort intresse för släkt- och hembygdsforskning. Hans forskning rörde främst sin hembygd Vännäs och Bjurholm men även byarna i Umeå gamla socken. En stor del av hans forskning gjordes på Riksarkivet och då framför allt i de äldsta skatte- och domboksmaterialet. Hans forskningsmaterial har överlämnats till Forskningsarkivet där det nu finns tillgängligt för forskning.

Foto ur Riksdagens arkiv

Tore Nilsson föddes 1919 i Österselet, Vännäs. Han var under många år predikant inom EFS. Han kom politiskt att engagera sig i Högerpartiet och var riksdagsman för Högerpartiet/Moderaterna mellan åren 1965-1985.

Tore Nilsson var även författare till ett tjugotal böcker, både skönlitteratur och poesi. Hans stora intresse var hembygdsforskning och mycket av sin lediga tid i samband med riksdagsarbetet satt han på Riksarkivet och forskade. 1984 gav han tillsammans med Tyko Lundkvist ut boken Vännäs kommuns historia.

Arkivet efter Tore Nilsson (5,5 hyllmeter) består nästan uteslutande av hans hembygdsforskning. En stor del av materialet är anteckningar och underlagsmaterial till en planerad utgivning kring byar i gamla Ume socken.

 Förteckningen till Tore Nilssons arkiv