[2017-06-22]

Riksdagsmannen och författaren Tore Nilsson, Vännäs (1919-1998) hade ett stort intresse för släkt- och hembygdsforskning. Hans forskning rörde främst sin hembygd Vännäs och Bjurholm men även byarna i Umeå gamla socken. En stor del av hans forskning gjordes på Riksarkivet och då framför allt i de äldsta skatte- och domboksmaterialet. Hans forskningsmaterial har överlämnats till Forskningsarkivet där det nu finns tillgängligt för forskning.

[2017-06-20]

Bodde dina släktingar i Umeå för 200 år sedan? I så fall kan de finnas avporträtterade av komminister J.A. Linder (1783-1877). Ur J.A. Linders arkiv har nu drygt 200 av Linders personteckningar digitaliserats tillsammans med närmare 800 brev samt ett antal noter till musik komponerad av Linder.

[2017-05-17]

Umeå universitetsbibliotek har nu digitaliserat Västerbottens läns hushållningssällskaps handlingar för åren 1866-1878 och 1890-1940. Här finns protokoll, redogörelser över väderlek och årsväxt, beskrivningar över olika åtgärder som runt om i länet vidtagits av sällskapet, uppräkningar av priser som har utdelats, tjänsteberättelser av olika slag, bland annat länsagronomens, länsmejeristens och länsträdgårdsmästarens, m.m.

[2017-05-04]

I Sveriges Radios "Tankar för dagen" reflekterar journalisten och författaren Calle Hård över gångna tiders brevskrivande och den historia som finns sparat i de gamla familjebreven.

[2017-04-12]

Gunnar Erkner (1929-2013) blev känd som bokillustratör, tecknare och författare. Hans egna böcker handlade främst om natur, kultur och historia kring hans hembygd Höga Kusten. Erkner har haft ett 60-tal egna utställningar, arbetat med grafisk design,  dockteater och anordnat musikarrangemang.

[2017-03-29]

Sedan en tid tillbaka finns vid Forskningsarkivet journalisten Rolf Nilséns arkiv. Rolf Nilsén (1954-2014) var en legendarisk kulturjournalist född och verksam i Luleå. Med sitt stora intresse för film, musik och litteratur blev han tidigt nöjesreporter på Norrbottens-Kuriren. I sitt arbete kom han att att träffa och intervjua en stor mängd författare, musiker och skådespelare.

[2017-03-10]

Lagom till Källkritikens dag den 13 mars publicerar Umeå universitetsbibliotek Utrikespolitiska institutets kalendarium, perioden september 1939 till december 1946, i digital form. Samlingen ger oss samtida rapporter, dag för dag, av andra världskrigets dramatiska skeenden.

[2017-03-06]

Arbetet med utgivningen av "Pehr Stenbergs levernesbeskrivning" i bokform har av Svenska Akademien den 3 mars tilldelats Axel Hirschs pris. Pehr Stenbergs levernesbeskrivning har getts ut i 4 band och ingår i Forskningsarkivets publikationsserie Urkunden. I den prisade redaktörsgruppen ingår Fredrik Elgh, Göran Stenberg och Ola Wennstedt.

[2017-03-03]

I den nya prisbelönta filmen Sameblod förekommer filmscener med skallmätningar på samiska barn. Skallmätningsinstrumentet i filmen är lånat ur Forskningsarkivets samlingar där den ingår i tandläkaren och antropolgen Gustaf Bergfors arkiv.

[2017-02-08]

Författaren Anita Salomonsson har donerat sitt författararkiv till Forskningsarkivet, Umeå universitet. Anita har i sitt författarskap gett liv åt många kvinnliga levnadsöden hämtade ur sin hembygds Västerbotten.
Med Anita Salomonssons arkiv har nu Forskningsarkivet 200 personarkiv i sin samling av arkiv efter norrländska kulturpersonligheter.