2019-06-26

Kenneth Nilsson (1937-2016) var mellan åren 1976-2004 universitetslektor i informationsbehandling ADB vid Umeå universitet. Han var aktiv i uppbyggnaden av institutionen för informatik och har bl.a. författat en historik över institutionens verksamhet. Arkivet efter Kenneth Nilsson innehåller handlingar från hans tid som forskare både vid Lunds och Umeå universitet.

2019-05-16

Efter att Siv Cederings omfattande arkiv landat på Umeå universitetsbibliotek så kommer nu en dag med djupdykning i arkivet. Lördag 25 maj ges en inblick i arkivet som innehåller en stor mängd manuskript, fotografier och korrespondens med konstnärer bland annat.

2019-04-12

Nu finns riksdagsmannen och förre landshövdingen Georg Anderssons arkiv förtecknad. Arkivet är 2 hyllmeter och innehåller manuskript till tal, artiklar, korrespondens och tidningsklipp. Arkivet är fritt tillgängligt för forskning.

2019-04-02

Johan Nordlander (1853-1934) var en framstående norrlandsforskare. Han var född i Multrå, Ångermanland och verksam som lärare i Stockholm mellan 1883-1919. Vid sidan av sitt arbete som lärare forskade han i arkiv, gjorde uppteckningar och publicerade en mängd vetenskapliga artiklar om dialekter, ortnamn, historia och folklivsforskning.

2019-03-14

Nytt arkivmaterial har tillförts konstnären Helmer Osslunds arkiv. Det rör sig om 8 arkivvolymer med forskningsmaterial som tillhört konstvetaren Edith Eriksson, Uppsala. Under 1990-talet forskade Edith om Helmer Osslund och hans konstnärskap. Hon kom då bl.a. i kontakt med släktingar till Osslund som i sin ägo hade korrespondens och annat material efter Osslund.

2019-02-26

Svenskarna i sekelskiftets Paris är första publikation i universitetsbibliotekets nya skriftserie "Post scriptum". Tom Ericsson, professor emeritus i historia, har forskat i svenska och franska arkiv på jakt efter de svenskar som flyttade till Paris vid sekelskiftet 1900. I den nya publikationen redovisar han vilka de var, varför de emigrerade och var i Paris de bosatte sig.

2019-02-21

Ett nytt personarkiv finns nu i samlingarna. Det är arkivet efter kulturskribenten och poeten Annika Burholm (1939-2014). Arkivet innehåller främst manuskript till hennes noveller och poesi samt maetrial från hennes skrivarkurser.

2019-01-21

Lars-Gunnar Siklund (1938-1995) var fil.mag och utbildad lärare. Han var bosatt i Umeå och skrev poesi som publicerades i dagspress och tidskrifter. Ett samling av hans dikter finns nu sedan en tid tillbaka arkiverade på universitetsbiblioteket.

2019-01-14

Den socialdemokratiske ministern och förre landshövdingen Georg Andersson (f: 1936) har till Umeå universitetsbibliotek överlåtit sitt arkiv innehållande manuskript till tal och artiklar samt en större klippsamling. Arkivet är drygt 1,50 hyllmeter och kommer efter uppordnande att vara fritt tillgängligt för forskning.

2018-12-21

Julhälsningar i mängd finns sparade i arkiven runt om i Sverige. Ur konstnären Gunnar Erkners personarkiv här på Umeå universitetsbibliotek har vi plockat fram några jul- och nyårshälsningar från förra århundradet. Läs mer i veckans blogginlägg i UB-bloggen "Tryckt & otryckt".