Nytt arkiv: Professor Kerstin Stråbys arkiv

Kerstin Stråby (1935-2015) kom till Umeå universitet 1968 till den då nystartade institutionen för mikrobiologi. Här kom hon att få stor betydelse för institiutionens uppbyggnad och undervisning. Hon kom genom åren att bygga upp ett stort internationellt nätverk både inom mikrobiologisk forskning och pedagogik, bl.a. med uppdrag inom den internationella föreningen för kvinnliga pedagoger DKG.

Kerstin Stråby föddes i Boden 1935. Hon disputerade 1968 i biokemi vid Uppsala universitet och rekryterades efter det till Umeå universitet där hon kom att vara delaktig i uppbyggnaden av ämnet mikrobiologi. Hon kom mellan åren 1968-2000 att verka som universitetslektor, docent, prefekt och professor vid institutionen för mikrobiologi.
I sin forskning intresserade sig Kerstin Stråby bland annat för funktionen av tRNA i jäst, och hon tog i mitten av 1980-talet initiativ till bildandet av forskarnätverket the Nordic Yeast Research Program (NYRP). 1987 var hon huvudorganisatör för en stor internationell tRNA workshop i Umeå.
Kerstin Stråby var även känd för sitt pedagogiska engagemang och var sedan 1970-talet verksam i den internationella föreningen för kvinnliga pedagoger –Delta Kappa Gamma (DKG). 1993–1995 var hon riksordförande för DKG i Sverige.

Arkivet efter Kerstin Stråby består av fem arkivkartonger med material, främst från hennes engagemang i det nordiska nätverket kring jästforskning.

Arkivförteckningen till Kerstin Stråbys arkiv