Nytt: Konstnären Helge Lindens arkiv

Den kände umeåkonstnären Helge Lindens arkiv finns nu på Forskningsarkivet. Helge Linden (1897-1961) anses som en av de främsta representanterna för den svenska purismen. Hans storhetstid var på 1940-1950-talet. I arkivet efter Helge Linden återfinns bl.a. en stor brevsamling, manuskript till artiklar och föredrag samt en klippsamling kring Lindens konstnärskap.

Helge Linden föddes i Umeå 1897. Efter studenten 1918 flyttade han till Uppsala för att studera till läkare. Efter några års medicinstudier blev det istället målarskolor i Stockholm och Paris. Linden gjorde studieresor i Europa i slutet på 1920-talet och återvände sedan till Sverige och Stockholm där han hade sin debututställning 1931. Efter några år i Stockholm flyttade Helge Linden tillbaka till hemstaden Umeå där han kom att bo och verka som konstnär resten av sitt liv. Hans oljemålningar har visats på ett flertal större utställningar i Sverige och Norden. Helge Linden kom även att utföra stora offentliga väggmålningar runt om i Sverige.

Helge Linden avled 1961 och hans efterlämnade handlingar har förvarats hos sonen Bo som nu överlämnat arkivet vidare till Forskningsarkivet.

Till förteckningen av Helge Lindens arkiv