Nytt arkiv: Siv Cederings arkiv

Siv Cedering (1939-2007) föddes i Överkalix och emigrerade som tonåring till USA där hon kom att bli känd som poet, författare, översättare, konstnär m.m. 2013 skänktes hennes arkiv till Umeå universitetsbibliotek där det nu blivit ordnat och förtecknat. Arkivet rymmer 20 hyllmeter och innehåller mängder av manuskript, korrespondens och fotografier från Siv Cederings liv som författare och konstnär.

Som fjortonåring 1953 lämnade Siv Cedering Överkalix och Sverige för att tillsammans med sina föräldrar och syskon bosätta sig i USA. Här började hon skriva poesi inspirerad av bl.a. Allen Ginsburg. Siv skrev och publicerade sig både på engelska och svenska. Det kom genom åren att bli både poesi, noveller, romaner och barnböcker. Hon skrev även för film och teater, översatte svensk poesi till engelska och utöver sitt skrivande var hon även verksam som konstnär och fotograf. Hon arbetade som skulptör, bokillustratör och med traditionellt måleri och hennes poetiska svart-vita fotografier kan man finna i flera av hennes diktsamlingar.

Siv Cedering avled i USA 2007 och några år senare donerades hennes arkiv till Sverige och Umeå universitetsbibliotek. Här har arkivet nu ordnats och förtecknats och rymmer idag 20 hyllmeter handlingar. I arkivet återfinns en stor samling av hennes manuskript, korrespondens, klippböcker, fotografier, konst m.m.
Arkivet efter Siv Cedering är fritt tillgängligt för forskning.

Till förteckningen av Siv Cederings arkiv.