Handskrift 187. Författaren Kerstin Bergströms arkiv (1934-2014)

Kerstin Bergström föddes i Luleå 1934. Hennes barndom kom att bli svår då hon levde med en mamma som var alkoholiserad. Kerstin utbildade sig till lärare, gifte sig och bildade familj i Uppsala. Hon kom senare att arbeta som ämneslärare i svenska och engelska både i Boliden och i Kiruna. Sista åren var det Seskarö utanför Haparanda som var hennes bostadsort.

Genom sitt författarskap kom Kerstin Bergström att hitta ett sätt att bearbeta sin tunga barndom. 1976 debuterade hon som romanförfattare med den självbiografiska boken Parkeringsplatsen. Boken kom att följas av ytterligare två självbiografiska romaner om sitt liv med en alkoholiserad mamma. Totalt kom Kerstin Bergström att ge ut 18 böcker, både prosa och lyrik. De flesta av hennes böcker är självbiografiska och handlar om livet i Norrbotten. Hennes bok Staden (1981) är en kärleksförklaring till Kiruna, där hon var bosatt under en lång tid av sitt liv. Hennes sista bok ”Slutord” gavs ut bara några månader innan hon avled i mars 2014 och boken får ses som en sammanfattning av hennes liv och skrivande.

Arkivet efter Kerstin Bergström består av 10 volymer med manuskript, korrespondens och en klippsamling kring hennes författarverksamhet. Arkivet är fritt tillgängligt för forskning